Tuesday, December 10, 2013

Bookmarks – 5


Del 2 av hur “in-the-hoop” bokmärket broderas. Här är del 1.
Part 2 of how the "in-the-hoop" bookmark is embroidered. Here is part 1.

15. Ta nu en sax avsedd för applikationer och klipp ca 1 mm från den sydda linjen.
15. Now take a scissors intended for appliqué and cut to about 1 mm from the stitched line.

16. Innan du klipper framsidan så rekommenderar jag att du sätter tejp längs den sydda linjen så det täcker bandet. Bara så du av misstag inte klipper av bandet.
16. Before cutting the front so I recommend that you put some masking tape close to the sewn the line to cover the ribbon. Just so you do not accidentally cut off the ribbon.

17. Klipp sedan framsidan på liknande sätt, dvs. ca 1 mm från kanten.
17. Then cut the front in a similar way, i.e. about 1 mm from the edge.

18. Ta sedan bort den sista tejpbiten så satinsömmen inte sys fast i den.
18. Then remove the last piece of masking tape so the satin stitch is not sewn into it.

19. Har du inte bytt undertråd till en som matchar övertråden så är det dags nu.
19. If you haven't switched to a bobbin thread that matches the upper thread -now is the time.

20. Nu kommer en sicksack-söm som förseglar kanterna att sys. Det är den linje som vi kallade Linje 4.
20. Now, a zig-zag stitch that seal the edges will be sewn. It is the line that we called Line 4.

21. Därefter sys Satinsömmen. Det är den linje som vi kallade Linje 5. Ni ser att det blir väldigt jämt och snyggt…
21. Then a satin seam is sewn. It is the line that we called Line 5. You can see that it is very even and neat ...

22. … till och med i det hörn där vi börjar och slutar.
22. ... even in the corner where we start and end.

23. Fäst trådarna för hand. Då slipper vi de knutar som annars blidas med det automatiska trådklippet.
23. Fasten the thread ends manually Then we will not have the knots that otherwise formed with the automatic Thread Cutter.

24. Sedan är det bara att klippa ut bokmärket från det vattenlösliga mellanlägget. Klipp med lite marginal, och klipp inte av bandet. Skölj bort det vattenlösliga mellanlägget och lägg att torka. Sedan kan man stryka så det blir slätt. Ett tips – lägg framsidan ner på en frottéhanduk så plattar du inte till de fina satinsömmarna. Lägg något emellan strykjärnet och bokmärket när du stryker.
24. Then just cut out the bookmark from the water-soluble stabilizer. Cut with a little margin, and do not cut off the ribbon. Rinse away the water soluble stabilizer and put to dry. Then you can iron it. One tip - lay with the right side down on a terry towel so you do not flatten the nice satin seams. Put something between the iron and the bookmark while ironing.

Färdig – framsida.
Front side – completed.

Färdig – baksida.
Reverse side – completed.

5 comments:

  1. thank you! you are so sweet and generous to share this tutorial with us. tonight after work i will be finishing up parts 4 and 5 and be well on my way to having 17 of them finished this weekend! I hope. Have a blessed day!
    denise/deBrat in Florida

    ReplyDelete
  2. thank you again for the tutorial. i have completed one test bookmark and 10 keepers! I have 5 more to go before the anniversary party on the 21st. have a holly jolly rest of your 2013! denise/deBrat in Florida

    ReplyDelete
    Replies
    1. I am so glad you like them!

      A wonderful Xmas to you as well! / Lotta

      Delete
    2. Not only did I like them, but all the attendees at the anniversary party were so happy to receive them! Even the guys were excited about them. my Mother in law (the one married 70 years) was trying to grab up everyone's! Finally, my husband and I gave her ours so she had four of them to take home. Now I need to make two more for us! thank you again for coming to my rescue and preserving my sanity by providing such a wonderful tutorial of "just what I needed" when I needed it! -denise/deBrat in Florida

      Delete
    3. Ohhh this makes me so happy. Thank you for taking the time and let me know.

      All the best and Merry Christmas / Lotta

      Delete